بازآفرینی غذاهای تاریخی ایران | خوراکهای سنتی باستانی ایرانی

در روزگاری که فست فودها به سرعت در سفره ایرانیان نفوذ کردهاند و بسیاری از خوراکهای سنتی در معرض فراموشی هستند، وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با برنامهریزیهای ویژه، به دنبال احیای گنجینههای پنهان غذاهای باستانی ایران است.

مسابقه بازآفرینی غذاهای تاریخی در تهران

نخستین مسابقه بازآفرینی غذاهای تاریخی ایران اخیراً با حضور سرآشپزهای برجسته ایرانی در تهران برگزار شد. هدف این مسابقه بازگرداندن خوراکهای دورههای صفویه، افشاریه و قاجار مانند خورشت متنجن اصفهان و قلیه گوشفیل ترکمن صحرا به منوی رستورانها و معرفی آنها به عنوان جاذبهای گردشگری بود.
غذاهای بازآفرینی شده
- خورشت متنجن (اصفهان)
- گردو کباب همدان
- چای نکی (خراسان)
- ترشی قورمه (اردبیل)
- قلیه گوشفیل (ترکمن صحرا)
- شیرینی فاش (تبریز)
- شیرینی سپهسالاری (اصفهان)
خورشت متنجن؛ غذای محبوب شاه عباس صفوی
هانیه شیرپور، یکی از آشپزهای حاضر در مسابقه، خورشت متنجن را بازآفرینی کرد. این خورشت در دوران صفویه غذای محبوب شاه عباس صفوی بود و معمولاً در مجالس و مهمانیها سرو میشد. در آن زمان، مردم دو وعده غذا مصرف میکردند؛ یکی در ساعت ۱۰ تا ۱۱ صبح (وعده حاضری) و دیگری در ساعت ۷ عصر.
گردو کباب همدان؛ میراث افشاریه
عرفان رضائیان با بازآفرینی گردو کباب همدان نشان داد که این غذای محلی از دوران افشاریه و مخصوص اهالی تویسرکان در فصل پاییز بوده است. طبخ سنتی این غذا شامل کوبیدن گوشت با پیاز و پخت با روغن دنبه بود.
چای نکی؛ غذای خراسانیها در دوره قاجار
محبوبه نقیزاده چای نکی را بازآفرینی کرد. این غذا با نخود و گوشت قورمه یا نمکسود تهیه میشد و شوری خاصی داشت که با ترشی همراه میکردند. فرآیند پخت این غذا طولانی بود و بیشتر خانوادههای خراسان از آن استفاده میکردند.
ترشی قورمه؛ غذای اردبیلیها در دوران صفویه
شیوا محمدپور با وجود محدودیتهای جسمی، توانست خورشت ترشی قورمه را به سبک سنتی اردبیل بازآفرینی کند. این خورشت دارای طبع گرم و سرشار از ویتامین، کربوهیدرات، فیبر و سدیم است و معمولاً در زمستان مصرف میشده است.
قلیه گوشفیل؛ غذای سنتی ترکمن صحرا
آرنیکا مردانی، ۱۷ ساله، قلیه گوشفیل را بازآفرینی کرد. این غذا با گوشت قرمز تهیه میشد و بیشتر در مهمانیها و مراسم عروسی برای نشان دادن ارزش مهمان طبخ میگردید.
شیرینیهای تاریخی ایران
شیرینی فاش
عباس مهدوی، این شیرینی از دوران قاجار را بازآفرینی کرد. شیرینی فاش با آرد سبوسدار، روغن حیوانی، خاک قند، تخم مرغ و هل تهیه میشد و با مربای هویج و خلال بادام تزئین میگردید.
شیرینی سپهسالاری
حسن ولیزادگان شیرینی سپهسالاری را که در اصفهان دوران قاجار پخته میشد بازآفرینی کرد. این شیرینی با انواع مغزها تزئین میشد و طعم و کیفیت آن نسبت به نسخههای مدرن سالمتر و مقویتر بود.
بازآفرینی ۱۴ خوراک تاریخی ایران
مدیرکل توسعه گردشگری داخلی وزارت میراث فرهنگی، مصطفی فاطمی، اعلام کرد که تاکنون بیش از ۱۴ غذای سنتی و تاریخی ایران بازآفرینی شده است. این خوراکها از منابع تاریخی و کاوشهای باستانشناسی استخراج و با استفاده از مواد اولیه بومی تهیه میشوند.
بازآفرینی این غذاها علاوه بر حفظ فرهنگ غذایی، میتواند به گردشگری خوراک ایران و معرفی آن در سطح بینالمللی کمک کند. غذاهای ایرانی همانند دیگر فرهنگهای جهان قابلیت ارائه در رستورانها و جذب گردشگر دارند.
همچنین بخوانید:
طرز تهیه پیتزا چیلی خانگی | پیتزای تند و لذیذ
۹ خوراکی که خواب شما را نابود میکنند | راز یک شب آرام و پرانرژی
۱۰ سرگرمی ضروری برای بازنشستگان: بازنشستگی را پرانرژی و رضایتبخش کنید!



