سسها یکی از پرکاربردترین چاشنیها در آشپزی هستند و میتوانند طعم غذا را کاملاً تغییر دهند. بیشتر سسهای آماده موجود در بازار پر از مواد نگهدارنده و افزودنیهای غیرضروری هستند. به همین دلیل، تهیه سسهای دستساز خانگی انتخابی سالم، خوشمزه و اقتصادی است. در ادامه ۱۰ سس خانگی محبوب و طرز تهیه آنها را بررسی میکنیم.

۱. سس ماست و سیر
یکی از سسهای ساده و سالم که برای سالاد، سیبزمینی سرخکرده و حتی پیتزا عالی است. کافی است مقداری ماست غلیظ را با ۲ حبه سیر لهشده، کمی نمک و فلفل و در صورت تمایل اندکی شوید خشک مخلوط کنید.

۲. سس انار خانگی
سس انار ترکیبی ترش و شیرین دارد و برای سالاد یا سرو با مرغ کبابی بسیار مناسب است. برای تهیه، آب انار غلیظ شده را با کمی شکر و آبلیمو بجوشانید تا قوام پیدا کند. میتوانید مقداری سماق یا فلفل قرمز هم اضافه کنید.

۳. سس ارده و لیمو
این سس الهامگرفته از آشپزی مدیترانهای است. کافی است ارده را با کمی آبلیمو تازه، نمک و آب مخلوط کنید. نتیجه، سسی کرمی و مقوی است که برای سالاد سبزیجات یا فلافل فوقالعاده خواهد بود.

۴. سس سبزیجات تازه
اگر دنبال یک سس سبز و خوشبو هستید، ریحان، جعفری و گشنیز تازه را با کمی روغن زیتون، سیر و نمک در مخلوطکن پوره کنید. این سس شبیه پستوی ایرانی است و برای پاستا یا مرغ کبابی عالی است.

۵. سس تمر هندی
در جنوب ایران بسیار محبوب است و بیشتر برای ماهی و میگو استفاده میشود. تمر هندی خیسخورده را صاف کنید و با کمی فلفل، نمک و ادویه ماهی بجوشانید تا یک سس خوشطعم و متفاوت داشته باشید.

۶. سس زعفرانی
این سس مخصوص غذاهای مجلسی ایرانی مثل کباب و تهچین است. ماست یا سس سفید را با زعفران دمکرده و کمی نمک ترکیب کنید. نتیجه سسی خوشرنگ، معطر و خوشمزه خواهد بود.

۷. سس گردو و ماست
یکی از سسهای مقوی و سنتی است که از ترکیب گردوی آسیابشده، ماست، کمی سیر و نمک تهیه میشود. این سس برای سرو کنار غذاهای گوشتی یا حتی نان تازه بسیار مناسب است.

۸. سس سماق و رب انار
یک انتخاب عالی برای دوستداران کباب. کافی است سماق تازه آسیابشده را با رب انار و کمی پیاز رندهشده مخلوط کنید. این سس طعمی ترش و دلچسب دارد که مخصوص جوجه و کوبیده است.

۹. سس سبزیجات کبابی
برای تهیه این سس، بادمجان، فلفل دلمهای و گوجهفرنگی را کبابی کنید و با کمی روغن زیتون و نمک پوره کنید. این سس شبیه رومسکوی اسپانیایی است و میتواند همراه با گوشت یا نان مصرف شود.

۱۰. سس کره و سیر
سس کره و سیر برای استیک، مرغ و غذاهای گوشتی عالی است. کافی است کره را ذوب کنید، سیر لهشده را در آن تفت دهید و کمی جعفری تازه اضافه کنید.

جمعبندی
تهیه سسهای دستساز خانگی علاوه بر اینکه سالمتر و خوشمزهتر از نمونههای آماده است، باعث میشود تجربهای خلاقانه در آشپزی داشته باشید. شما میتوانید با مواد ساده و در دسترس، سسهای متنوعی تهیه کنید که به سفره شما رنگ و طعم تازهای ببخشد. اگر به دنبال آشپزی سالم هستید، همین امروز یکی از این دستورها را امتحان کنید.