به گفته دکتر سیدمهدی میرغضنفری، متخصص فیزیولوژی، فصل پاییز با مزاج سرد و خشک همراه است و تغییر دما و خصوصیات آبوهوایی میتواند باعث بروز برخی مشکلات جسمی و روحی شود، از جمله آلرژیها، مشکلات گوارشی، مفصلی و تنفسی، افسردگی یا سرخوشی.
بهترین و بدترین نوع پاییز
پاییز ایدهآل، فصلی بارانی و مرطوب است که مزاج متعادلتری دارد. اما پاییز خشک، میتواند زمینهساز بیماری و کاهش سلامت شود.
نکات مهم برای محافظت از خود در پاییز
پرهیز از قرار گرفتن در معرض بادهای پاییزی
استفاده از غذاهای گرم و مرطوبکننده برای جبران خشکی و سردی هوا
مراقبت از پوست و عضلات با روغنمالی و استحمام مناسب

علائم تأثیر سردی و خشکی پاییز بر بدن
تیرگی و چروکیدگی پوست
ایجاد لکهای قهوهای
گرفتگی عضلات، مخصوصاً پشت ساق پا یا انگشتان
فکر و خیالهای زیاد و خوابهای آشفته
تیرهتر شدن رنگ ترشحات بدن (عرق و ادرار)
اشتهای کاذب
افزایش مشکلات روحی شامل ناامیدی، گوشهگیری و بدگمانی

غذاهایی که سردی و خشکی بدن را تشدید میکنند
غذاهای مانده، کنسروی و فستفود
تنقلات مانند چیپس و پاستیل
مصرف زیاد قهوه و چای پررنگ
گیاهانی مانند بادمجان، کلم، گلکلم، قارچ، گوجهفرنگی
لوبیا سبز، ذرت، عدس
میوههای ترش و ترشیجات
دوغ ترش، پنیر شور و کشک
غذاهای دفعکننده سردی و خشکی بدن
غذاهای با طبع گرم و مرطوب
انواع گوشتها: آبگوشت، کباب، گوشت گوسفندی و شتر، کبک و بلدرچین
دل، تخممرغ آبپز یا نیمرو
غلات و حبوبات: گندم، بلغور، نخود و لوبیا
مواد شیرین طبیعی: شیره خرما و انگور، نبات، عسل، مرباهای خانگی، میوههای شیرین مانند کشمش، به، سیب، خربزه، انجیر، توت خشک
سبزیجات گرم: ریحان و ترخون
تنقلات: بادام، بادام زمینی، فندق
افزودنیهای گرمکننده: هل، دارچین، زنجبیل
فرنی و حریره بادام
روغنها و بوهای خوش برای پاییز
ماساژ صورت و پیشانی با روغن بادام شیرین برای تعدیل مزاج مغز و کاهش مشکلات عصبی
استحمام با آب گرم همراه با روغن بادام، بابونه یا کنجد برای پیشگیری از خشکی پوست
استفاده از بوهای خوش مانند عنبر، گلاب و نرگس برای ایجاد شادی و رفع مشکلات روحی
نکته تاریخی: در زمان مدرسه، خوردنیهایی مانند نخودچی، کشمش و توت خشک در جیب دانشآموزان ریخته میشد تا انرژی بگیرند و یادگیری آنها افزایش یابد.